Bygger klubb gjennom Fotball-FFO.
Postet av Stoppen Sportsklubb den 16. Mar 2018
Fredrik Drag er student på høgskolen i Molde hvor han tar en Bachelor i Sport Management. Han har skrevet en artikkel om Stoppen og FFO. Den kan dere lese her.
Sportslig Leder i Stoppen SK Kristian Bye-Andersen forteller om store utviklingsmuligheter for klubben gjennom Fotball-FFO.
På 2 år har Stoppen SK fått muligheten til å lønne 3 heltidsansatte, hovedsakelig på grunn av etter-skole aktiviteten FFO.
- Vårt mål er jo først og fremst at dette skal være en utviklingsarena hvor spillerne kommer for å oppleve mestring, at det skal skape vennskap og være et sted hvor alle blir sett, sier sportslig leder og instruktør på FFO Kristian Bye-Andersen.
Vi møter Kristian i et lite rom på klubbhuset til Stoppen, en halvtime før barna kommer fra skolen. Der står Kristian og åpner esker med nye drakter til aldersbestemte lag, og følger ivrig med på fellesstart i skiskyting fra Pyeongchang, før han setter seg ned for en prat med oss.
- For øyeblikket har vi rundt 170 spillere innom FFO på ukentlig basis. Den store utfordringen er ikke å fylle de plassene vi har tilgjengelig de dagene vi har FFO-treninger, men å møte etterspørselen fra de yngste, for det er «helt Texas», forteller en energisk Kristian. Vi ser også at de som er med på FFO svært sjeldent velger å slutte, og det kommer flere og flere nye for hvert år som går.
Sportslig leder i Stoppen SK Kristian Bye-Andersen. (Foto: Fredrik Drag)
Klubben ser store muligheter til utvikling
Etter at Kristian ble sportslig leder i Stoppen SK i 2015, har klubben sett store muligheter i å utvikle seg både på kort sikt og på lang sikt. Gjennom FFO har de fått muligheten til å lønne flere og flere, slik at de kan skape en større klubb.
- FFO har skapt noen arbeidsplasser for oss. Jeg kunne gå inn i en fulltidsstilling, vi har 2 andre som også har 100% stillinger, og en i en 40% stilling. I hovedsak på grunn av FFO. Vi har også sett muligheten til å få inn bedre og mer profesjonelle trenere, slik at de som benytter seg av tilbudet FFO skal føle at de får noe igjen for det. Både foreldrene som sender barna hit og barna som er her.
I 2013 tok han over som ansvarlig for FFO, sammen med en lærer-kollega fra Gullaug skole Morten Hansen. Morten som for øyeblikket har en 40% stilling som instruktør og koordinator i Stoppen SK, forteller via telefon om startsfasen.
- Det var en krevende periode, fordi både Bye-Andersen og jeg var i full stilling på Gullaug skole, samtidig som vi drev FFO. Det ble mange sene kvelder på kunstgresset på Stoppen, ler Morten. Jeg slang meg bare med sammen med Kristian, fordi jeg liker å jobbe med barn. Etter hvert forstod vi at dette var noe barna faktisk elsket å gjøre etter en lang dag på skolen.
Tidligere Tippeliga-spiller
Kristian selv, har tidligere vært junior-spiller i både Liungen (nå Stoppen SK) og Mjøndalen, før reisen gikk til Eik-Tønsberg som var i 1.divisjon på den tiden. Der tilbragte han et par år, før det bar videre til Odd og Tippeligaen, hvor han tilbragte 3 år. Skader hemmet karrieren hans og han måtte legge opp i en alder av 29 år. Han kan se tilbake på en karriere hvor han har hatt flere dyktige trenere, deriblant Dag-Eilev Fagermo og Tommy Svindal Larsen.
- Jeg har hatt veldig mange dyktige trenere opp igjennom årene, som nok har formet hvordan jeg er som trener selv. Spillerkarrieren min i seg selv ble veldig mye opp og ned, grunnet skader. I Odd ble det lite spilletid, ettersom at Frode Johnsen (tidligere storscorer i Tippeligaen) var han jeg kjempet med om plassen på topp.
Hvordan startet du med fotball selv?
- Gjennom storebroren min som var 5 år eldre. I tillegg hadde jeg en fotballinteressert pappa som var ivrig. Jeg startet i Liungen som 6-åring, og spilte der til jeg ble junior.
På spørsmålet om hvem som var hans store idoler som fotballspillere, blir vi en smule overrasket.
- Helt klart gutta på A-laget til Liungen som var mine store idoler, smiler han.
Tilvekst av fagfolk
Kristian forsto tidlig at FFO måtte ha en tilvekst av utdannede trenere og fagfolk, for at spillerne skulle få mer utbytte av øktene. Derfor har tilveksten av spesielt to trenere; Harald Johannessen og Kjersti Thun, vært svært viktig for klubben og for utviklingen av FFO forteller han.
- Vi ønsker å ha dyktige instruktører, som har UEFA-trener lisens. Der har vi Harald Johannessen som tidligere har vært en del av Strømsgodsets eliteakademi, og trener for Strømsgodset G-16 elite (han har trent blant annet Martin Ødegaard og Iver Fossum). Johannessen er fortsatt en del av Strømsgodset. Vi har Kjersti Thun, tidligere OL bronsjemedalje vinner for Norge og tidligere toppscorer i Toppserien for Kvinner. Lars Granaas er tidligere eliteseriespiller med en haug av ungdomslandskamper. Pluss et par andre, samt Morten og meg.
Stoppen har også tatt i bruk et nytt «trenerkurs» i regi av Strømsgodset, hvor trenere fra Strømsgodset kommer og lærer opp de ulike trenerne annenhver torsdag.
Kristian er veldig fornøyd med det «teamet» av trenere han har for øyeblikket, og når vi spør om hvor viktig det er å ha voksne i alt de driver med, lyser han opp.
- Det er alfa og omega! Vi er voksne som kan det vi driver med. Vi har ikke unge instruktører uten utdannelse, som bare slenger innom i ny og ne. Vi har utdannede instruktører som kan jobbe med barn, og trenere med erfaring. Det som er utfordringen er å finne nok sånne folk for å få plass til flere spillere.
- Alle skal bli sett
For øyeblikket er FFO en etter-skole aktivitet som alle i nærområdet kan benytte seg av. Barn fra skoler som Bragernes(Drammen), Egge, Høvik, Gullaug, Hegg og Nordal (Lier) benytter seg av tilbudet.
- Målet vårt er jo som sagt at alle skal bli sett, uansett hva slags skole de kommer fra eller hvilket lag de spiller på. For de som er 1.-4.klassinger (SFO-Alder) er jo dette veldig viktig. Også for de som er over den alderen også, i forhold til at vi har veldig dyktige trenere. Gøy både for de barna som legger litt ekstra i det, og de som bare vil være en del av fellesskapet. Vi legger opp til at alle skal treffe sitt mestringsnivå.
Kristian forteller også om organisering av treninger og krevende vinterforhold.
- Ungene kommer med taxi fra ulike skoler, når de er ferdige på skolen rundt 13.00-14.00. Da venter mat og drikke, før det er trening 14.30-16.00. Sannsynligvis er disse treningene bedre og mer profesjonelle enn med egne lag. Vårt mål er at alle skal oppleve mestring, og alle skal bli sett. Utfordringen på vinterstid, er at det er begrensning på hvor mange vi kan ha med. Vi har bare en kunstgressbane og en hall tilgjengelig, og på fredager er det rundt 100 spillere samtidig.
Stoppen SK har også begynt å gi ut «Stoppenblad» hvert år. I 2017 versjonen står det at det kan være lurt å melde seg på tidlig på FFO, for å ikke havne på venteliste, vi spør litt om det.
- Vi håper selvfølgelig at vi kan skape flere arbeidsplasser gjennom FFO, men samtidig må vi ha dyktige og profesjonelle trenere, som ser hvert enkelt barn. Derfor er det enkelte dager det er ventelister. Vi må tenke på hvor mange instruktører vi trenger per antall barn, så vi ser et utviklingspotensial i dette.
For øyeblikket ligger prisene rundt SFO-nivået i området, forteller Kristian. Er man på FFO en dag, er prisen Kr. 600, er man med to dager er prisen Kr. 800, og er man med alle dagene er prisen Kr. 1000. Hvis et barn er med alle dagene, altså tre dager FFO og to dager SFO, vil prisen totalt sett bli billigere enn hvis man går fem dager på SFO.
Kristian viser oss også Sportsplanen som Harald Johannessen har utarbeidet.
- Denne sportsplanen er helt essensiell i det vi gjør, Alt skal ha en sammenheng i treningene, slik at det blir en rød tråd gjennom hele opplegget.
Mangfold og Inkludering
I 2016 mottok klubben 130.000,- fra Gjensidigestiftelsen for videre innsats i inkludering og mangfold. Inkluderingsansvarlig, instruktør og koordinator Morten Hansen, mottok «prisen» på vegne av Stoppen, og forklarer at dette skapte mange nye muligheter for klubben.
- Vi fikk muligheten til å bygge en arena for vanskeligstilte barn, samtidig som at vi fikk inkludert barn og unge fra diverse asylmottak og «Velkomstklassen» fra Høvik Skole. «Velkomstklassen» består av barn fra andre land som nettopp har ankommet Norge. Målet vårt på lang sikt er jo at vi får til et system, slik at vi også får disse barna inn i FFO.
Hvor viktig for deg er det å ha en lærerutdanning i bunn, når du skal være instruktør på FFO?
- Det er ekstremt viktig, Jeg pleier å si at jeg er 80% pedagog og 20% trener. Lærerutdannelsen har helt klart hjulpet meg mye i arbeidet jeg gjør i Stoppen, både med barna og med foreldrene.
Hvorfor har du hatt lyst til å drive med FFO og andre ting innad i Stoppen?
- Jeg får ekstremt mye igjen for det. Glede av å være en del av fellesskapet, samt at jeg får en god følelse av modellen vi har, at alle barn skal bli sett, uansett ferdighetsnivå. Vi vil at barna skal ha det gøy med fotball, men samtidig ha det gøy sosialt sett.
Hansen (t.h) mottar 130.000kroner på vegne av Stoppen SK. (Foto: Stoppen SK)
Fremtidsplaner
FFO ser tilbake på en god utvikling, og håpet om å bli enda større er der for Kristian og Stoppen SK.
- Vi håper jo selvfølgelig at etterspørselen fortsetter å vokse, slik at vi kan få inn flere instruktører og at opplegget skal fortsette å være like bra som det er per dags dato.
Etter å ha tatt et bilde av Kristian med de høye brøytekantene rundt oss på den vindfulle kunstgressbanen, takker vi for intervjuet. På vei fra banen, møter vi noen smilende barn som er klare for å spille fotball i kulden.
Kommentarer
Logg inn for å skrive en kommentar.