Pallplass til Olaussen
Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Jul 2025
Fra venstre: Simona Aebersold, Tove Alexandersson og Marie Olaussen. Foto: Svensk Orientering
Marie Olaussen (28) imponerte med tredjeplass på O-Ringens fjerde etappe.
Olaussen ble bare slått av verdens to beste orienteringsløpere på kvinnesiden, Tove Alexandersson (1,34 minutter) og sammenlagtleder Simona Aebersold (37 sekunder). Selv var Olaussen godt fornøyd med den tøffe langdistansen på drøyt 11 km i skogene utenfor Jönköping. Hun ligger på en fin 4.-plass i sammendraget foran lørdagens jaktstart.
Veteran Anne Margrethe Hausken Nordberg imponerte like mye som Olaussen fredag. Hun klinket til med 5.-plass, mens Pia Young Vik ble nummer sju. Young Vik ligger på plassen bak Olaussen foran jaktstarten.
Suveren
Emil Svensk er suveren i O-Ringen. Torsdag løp han inn til en ny seier på langdistansen foran landslagskollega Max Peter Bejmer. Det ble tre Svensk blant de fire beste i eliteklassen (Viktor og Jesper). Vegard Kittilsen ble beste norske på sjetteplass, og han er også beste norske i sammendraget (15.-plass).
I den yngste juniorklassen ligger Halden-løperne Minna Wingstedt og Coralie Waldner på en fin tredje- og fjerdeplass i sammendraget foran lørdagens jaktstart.
Resultater på O-Ringen.se
Team Orienteering Challenge er en spennende måte å få med ungdom!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 24. Jul 2025
Benytt lagaktiviteten på deres ungdomstreninger!
Prøv ut et nytt og spennende ungdomskonsept - TOC - en lagaktivitet som kombinerer orientering og artige tilleggsoppgaver!
TOC skal ha et sosialt og inkluderende fokus og gi utfordringer på riktig o-teknisk nivå. Hovedmålet er at alle opplever mestringsfølelse og glede og får lyst til å fortsette med orientering, uavhengig av nivå og ambisjoner.
Alle klubber og kretser kan arrangere TOC.
Les manualen og planlegg om dere skal gjennomføre TOC som del av ordinær trening eller i forbindelse med samlinger, leire og avslutninger.
Spørsmål?
Kontakt Henning B. Carlsen, tlf. 45293210 / henningbratland.carlsen@orientering.no
Tredjeplass til Dalsaune Thun i O-Ringen
Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Jul 2025
Fra venstre: Max Peter Bejmer, Isac von Krusenstierna og Iver Dalsaune Thun. Foto: Svensk Orientering
– Veldig moro. Dette var utrolig imponerende, sa landslagstrener Anders Nordberg etter å ha sett Iver Dalsaune Thun (20) løpe inn til 3.-plass i sprinten i Jönkjöping sentrum onsdag kveld.
Landslagstreneren var på plass for å følge flere av verdens beste løpere orientere seg frem i sentrumsgatene i Jönkjöping. Der fikk han blant annet se sølvvinneren fra fjorårets junior-VM i sprint hamle opp med flere av verdens beste, og om en uke er det klart for EM-testløp i Belgia.
20-åringen har hatt en trøblete inngang til sin første sesong i seniorklassen med skader. Derfor ble stortalentet fra Trøndelag, som representerer IFK Göteborg, overrasket.
– Dette var utrolig moro. Jeg trodde det var milevis opp til pallen i seniorklassen i dag, og jeg tar med meg en fantastisk opplevelse. Det var et enormt løp av vinner Isac, men hadde ikke regnet med at løpet mitt holdt til en pallplassering. Jeg hadde ikke med meg klær for å gå opp på seierspallen, men jeg fikk heldigvis lånt meg noen plagg, forteller Dalsaune Thun.
Han kombinerer studerer med full satsing i Göteborg, og representerer Freidig i Norge. Her har Dalsaune Thun vært i et treningsmiljø med mange gode løpere som han selv har sett opp til. Nå er det han selv som har begynt å prestere på et høyt nivå.
Det var Isac von Krusenstierna som vant sprinten i ren utklassingsstil foran Max Peter Bejmer. Emil Svensk løp inn til 5.-plass og beholder sin suverene ledelse i sammendraget. Ekstra gledelig var det at Kasper Harlem Fosser var tilbake på startstreken igjen etter at han brøt åpningsetappen i O-Ringen. Harlem Fosser løp inn til en fin sjetteplass, 1,05 minutter bak den suverene svenske vinneren.
– Dette var imponerende av Iver, og det virker som at «sprintbeina» hans er i god form hvert fall. I Norge så er det god bredde på herresiden i sprint nå, og Iver er en av flere unge som har gode muligheter for fremtiden, sa Harlem Fosser.
Selv synes han det var fint å være tilbake på startstreken.
– Jeg var ute på en joggetur i dag tidlig, og det føltes bedre ut. Nå etter løpet føles det greit, men det er annerledes å løpe sprint. Målet nå er å løpe de to siste etappene fredag og lørdag, sier Harlem Fosser.
Sterkt av Young Vik
Pia Young Vik imponerte med et nytt sterkt løp i kvinneklassen med sin 4.-plass. Hun var 55 sekunder bak Simona Aebersold, som tok sin tredje strake seier. Hanna Lundberg tok andreplassen, mens Tove Alexandersson ble nummer tre, bare ni sekunder foran Young Vik.
–Det hadde vært gøy å vært ni sekunder raskere, men jeg er greit nok fornøyd med løpet, sier Young Vik.
Hun løp seg opp til 6.-plass i sammendraget, mens Marie Olaussen løp seg opp til 5.- plass i sammendraget etter sin 14.-plass i sprintløpet.
I juniorklassen ble det seier til Coralie Waldner fra Halden Skiklubb i D18, mens Minna Wingstedt beholdt tredjeplassen i sammendraget i D18 etter sin sjetteplass i ettermiddagens løp for juniorene.
Resultater på O-Ringen.se
Sterkt løp av Young Vik
Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Jul 2025
Pia Young Vik. Foto: Stein Arne Negård
Pia Young Vik (22) imponerte med en sterk 4.- plass på O-Ringens andre etappe.
Talentet fra Oslo ble beste norske på eliteklassen på tirsdagens mellomdistanse.
– Jeg er godt fornøyd med dagens etappe, mye bedre enn den første (10.- plass red adm.). Det ble bare noen små bommer i dag, og målet fremover er å løpe stabile løp, sier Young Vik.
Det ble de samme kvinnene som tok de tre første plasseringene på tirsdagens mellomdistanse. Simona Aebersold tok sin andre strake seier. Hun var 1,33 minutter foran Tove Alexandersson, mens Venla Harju var 2 minutter bak på tredjeplass. Young Vik var 2,29 minutter bak Abersold, mens Marie Olaussen var 6 sekunder bak det norske stjerneskuddet på 5.-plass. Olaussen beholdt sjetteplassen i sammendraget, mens Young Vik løp seg opp til 7.-plass.
I mennenes klasse tok Emil Svensk en ny etappeseier. Han er suveren i sammendraget så langt, og leder med 2,56 minutter på sin bror, Viktor.
Unge Kornelius Kriszat-Løvfald ble beste norske på en fin 12.-plass, og ligger på 14.-plass i sammendraget etter to etapper. Vegard Kittilsen ble nest beste norske med en 14.-plass på mellomdistansen.
I juniorklassene imponerte Minna Wingstedt med seier i D18, og Halden-løperen ligger på tredjeplass i sammendraget.
Resultater på O-Ringen.se
Olaussen beste norske første dag på O-Ringen
Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Jul 2025
Marie Olaussen (28) løp inn til en fin sjetteplass på åpningsdistansen i den svenske 5-dagars uken, O-Ringen, i svenske Jönkjöping mandag.
Marie Olaussen. Foto: Stein Arne Negård
Olaussen var 4,31 minutter bak den sveitsiske vinneren, Simona Aebersold, i hetevarmen.
Det var svært jevnt mellom de tre beste kvinnene i den tøffe langdistanseløypa.
Aebersold vant med 34 sekunder foran Venla Harju, mens Tove Alexandersson var 46 sekunder bak på tredjeplass.
– Jeg er egentlig godt fornøyd med løpet, men løp svakt på langstrekket. Jeg ble overrasket da Venla (Harju) tok meg igjen med fire minutter inn i posten. Etter dette følte jeg meg ok i forhold til Venla (Harju), og det fungerte egentlig greit. Det har blitt mye problemer i sesongen med skader og sykdom etter VM, men nå løper jeg mest for gøy. Jeg ser frem til fortsettelsen i O-Ringen, sier Olaussen.
Pia Young Vik ble nest beste norske på en 10.-plass, mens Kristin Melby Jacobsen ble nummer 11.
Fosser måtte bryte
I mennenes klasse brøt vårt store håp, Kasper Harlem Fosser. Han var foran den svenske vinneren, Emil Svensk, på første meldepost.
Etterhvert fikk han problemer.
– Jeg var egentlig motivert for O-Ringen, men kroppen har gått i feriemodus etter VM. Starten var grei, men merket at det gikk saktere og saktere, og jeg var «kokt i hodet». Til slutt måtte jeg begynne å gå, og da bestemte jeg meg for å komme meg til nærmeste drikkestasjon. VM ble en tøff uke, og kroppen har nok bare slått seg «vrang», sa Fosser.
Dermed ble det Kornelius Kriszat-Løvfald som ble beste norske på en 16.-plass, 9,41 minutter bak Svensk.
I herreklassen løp Viktor Svensk inn til 2. plass, mens Max Peter Bejmer ble nummer tre.
Minna Wingstedt og Sondre Olaussen løp inn til hver sin sterke fjerdeplass i yngste- og eldte juniorklasse.
Resultater på https://oringen.se/
Byr på o-løp i de norske vor-Alpene!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Jul 2025
Interessante o-muligheter på Nordvestlandet til helga.
Over: Dette vor-alpen terrenget venter løperne som lar seg friste til å prøve treningsløypene.
- Pressemelding -
Med hytte i Ørsta og med to ny-reviderte kart fra i fjor utarbeidet av Hallvard Berg over Hovdeåsen og Rotevassdalen i nærheten tilbyr Nydalens Skiklub-veteran Sindre Langaas også i år interessante o-muligheter for de som er på jakt etter slikt på Nordvestlandet til helga.
Begge kartene ligger i både Ørsta og Volda kommuner, kommuner som dessverre savner aktivt o-miljø, men der potensialet finnes for å skape en Søre Sunnmøre O-klubb.
Takket være Høgskulen i Volda fikk Berg oppdraget å revidere gamle kart over de to nevnte områdene.
På Hovdeåsen er det for Sunnmøre en uvanlig myrfattig skog. Der byr Langaas til nær-o-løp på lørdag med alt fra nybegynnerløyper til krevende A-løyper med utfordrende skråliorientering, men også noen morsomme og raskere veivalgsstrekk.
Pga. trykking er det påmelding seinest torsdag kveld som gjelder.
Og da arrangementet er et enmannsshow gjennomføres det som et retro-løp, dvs. med stifteklemmer. Så for sanne nostalgikere er dette en unik mulighet.
Dessuten har nydølingen lagt tre treningsløyper i Sunnmørsk vor-alpen-terreng opp mot Sunnmørsalpene på Rotevassdal-kartet.
Det gjør det mulig å planlegge for en o-weekend i utkanten av Sunnmørsalpene, som ellers lokker med Saksa, Slogen, Kolåstind og Bladet for å nevne noen ikoniske tindemål i nærheten.
Og for de som er urolige for varmen og søker «coolication» så loves det klassisk Sunnmørsvær til helga. Og det er ikke 30 grader og steikende sol.
Mer informasjon:
Nær-o-løpet Ivar Aasen – Lett paa foten – Retro: https://eventor.orientering.no/Events/Show/22328
Treningsløyper:
https://eventor.orientering.no/Events/Show/22327
Freidig med 3. plass på ungdomsstafetten under O-ringen!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 20. Jul 2025
Smaksstart på konkurranseuken i Sverige for klubben fra Trondheim.
Over: De fire ungdommene fra Freidig som løp inn til 3. plass på dagens ungdomsstafett!
Det ble en smaksstart på konkurranseuken i Sverige for ungdommene fra Freidig da de i ettermiddag løp inn til 3. plass på ungdomsstafetten som «tyvstartet» O-ringen.
Under stafetten hvor både gutter og jenter fra 14 - 16 år deltar var klubben fra Trondheim beste norske lag fra 2. etappe, og kjempet i teten derfra til mål.
Til slutt endte kvartetten Trygve Bøhle, Linus Fossum Malmring, Edith Skovholt Bonnemarie og Alice Skovholt Bonnemarie altså på 3.plass.
- Det var veldig kult. På forhånd hadde vi ikke forventet å bli nummer 3, sier førstnevnte.
- Det gikk over all forventning, supplerer Alice S. Bonnemaire.
Men suksessen i Jønkøping kom ikke gratis:
- Det var gøy, men veldig varmt, smiler Edith S. Bonnemaire.
IFK Gøteborg vant foran Sundbyberg OK.
Karl Oraug Rygh imponerte på førsteetappen, da han vekslet først for Nydalens SK.
Imponerte gjorde også Porsgrunn OL som ble nummer 4 i ungdomsstafetten som altså var en apperetiff før O-ringen som starter med 1. etappe i morgen.
Den norske VM-kongen løper for mye penger og stor prestisje under O-ringen!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 20. Jul 2025
Verdens største orienteringsarrangement lokker verdens beste i kamp om store pengepremier.
Over: Kasper Fosser har hatt en liten uke ferie, før han stiller på O-ringen kommende uke.
- Pressemelding -
Med 2-gull og 1 sølv i bagasjen fra det nylig avsluttede VM i orientering i Finland ble Kasper Fosser VM-kongen.
Men bare en drøy uke seinere drar den fotrappe nordmannen igjen på seg konkurransedrakten når det handler om svenske O-ringen.
Verdens største orienteringsarrangement - med 15 000 deltakere som konkurrerer 5-dager gjennom kommende uke i Jönköping - legger solide pengesummer i premiepotten, og lokker dermed verdens beste postjegere til Småland og skogene rundt Jönköping den kommende uken.
Med 80 000 for sammenlagtseier etter 5 dager, og 4 000 for enkeltseier hver av dagene, er samtlige i den svenske eliten på startstreken. Dette komplettert med VM-kongen - Kasper Fosser, hans kjæreste og samboer - sveitsiske Simona Aebersold - som fikk med seg VM-tittelen på langdistanse fra Finland og toppet med 23 ganger verdensmester - Tove Alexandersson - som kunne reise hjem fra VM med 2 nye gull i bagasjen.
Nå jakter alle de nevnte ny suksess i Elitetouren under O-ringen.
Det handler - som nevnt - om pengepremier, men også prestisje i fullverdig konkurranse fra alle de beste svenske løperne i eliteklassene, som samler 80 av verdens beste løpere av hvert kjønn.
Der det under VM er begrensning på 3 løpere fra hver nasjon, får Fosser og Aebersold kommende uke enda større konkurranse da samtlige i den svenske eliten vil gjøre alt de kan for å hindre utlendingene å stikke av med sammenlagtseieren i verdens største orienteringsarrangement.
På damesiden har VM-løper Marie Olaussen slitt med noe forkjølelse i etterkant av VM. Likevel er hun – sammen med den evigunge veteranen Anne Margrethe Hausken Nordberg - som skal forsvare de norske fargene.
Olaussen imponerte i fjor med en etappeseier på mellomdistanse, så er spørsmålet om hun er i like bra slag denne sommeren.
En Olaussen med sykdom ved inngangen til O-ringen, sammen med ryggproblem før VM, får det nok tøft med å hevde seg sammenlagt.
Det sammen gjelder nok også 49 år gamle Hausken Nordberg – som alder til tross er ubeskjeden nok til å stille opp i Elitetouren, mot de aller beste i verden.
Men for Fosser er det sammenlagtseier og en solid pott med premiepenger som er målet kommende uke.
Til sammen nesten 100 000 kan han løpe inn med like solide prestasjoner som under VM.
Første løp - eller etappe - går på mandag.
Det blir tre løp på rappen, før en hviledag og de to avsluttende etappene.
Lørdag om en uke avgjøres det hele med jaktstart basert på resultatene tidligere i uken.
Hjemmesiden til O-ringen/5-dagers finner du: her
Du finner startlister: her
Skuffende av Norge på stafetten under ungdoms-EM!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 20. Jul 2025
Krevende avslutning på mesterskapet i Tsjekkia.
Over: Helene Scheele løp sisteetappe for det norske damelaget i dag. FOTO: EYOC
Det ble en tøff avslutning på helgens ungdoms-EM for de norske fargene på dagens stafetter.
Jentene løp i mål som 6. lag, men da sisteetappeløper Helene Scheele aldri var på startposten, endte det uten resultat og disk for den norske trioen under den avsluttende stafetten på ungdoms-EM i tsjekkiske Brno i dag.
I et meget diffust kontinentalt terreng med smågroper i grøntfelt, som gjorde det krevende å «gå rent» teknisk, var det Tsjekkia som vant foran Frankrike og Sverige på damesiden.
Det ble tsjekkisk også på toppen hos herrene på den avsluttende stafetten. Her var Finland og Ungarn nærmest hjemmenasjonen etter 3 etapper med krevende orientering.
For det norske laget – med Mathias Reinertsen Leroyer, Jacob Finstad Land og Magnus Sigurdsson endte det med 13. plass, nesten en halvtime bak vinnerlaget på den avsluttende øvelsen under årets ungdoms-EM (EYOC).
Dermed ble gårsdagens 3. plass på sprinten, til Magnus Sigurdsson, den eneste norske medaljen under årets ungdoms-EM.
Mens Mathias Reinertsen Leroyer fikk med seg en diplom for 6.plass under langdistansen.
Resultater:
Sigurdsson nummer 3 på ungdoms-EM!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 19. Jul 2025
«Moro med medalje!»
Over: Magnus Sigurdsson ble nummer 3 på dagens sprint under ungdoms-EM (EYOC).
- Målet var å ta medalje, så det er moro å lykkes, sier Magnus Sigurdsson etter 3.plass på dagens sprint under ungdoms-EM (EYOC) i Brno i Tsjekkia.
Den fotrappe unggutten fra Stokke hadde bare duoen Tomas Reznca fra Polen og Rasmus Toyryla fra Finland foran seg etter en krevende sprint i Tsjekkia, og dette er en duo som nylig «løp hjem» topplasseringer under junior-VM i Italia:
- Jeg vet at de gutta er gode.
- Men jeg har gjort et bra løp, uten særlig feil. På et veivalg var jeg litt usikker, men jeg tok en beslutning og gjennomførte det bra.
Dette i en sprintløype hvor en hele tiden måtte være «med» teknisk - med utfordringer på både veivalg og finorientering:
- Jeg klarte ikke å være på forskudd hele veien, men - som sagt - unngikk jeg feil, oppsummerer dagens mann i den norske leiren.
I dameklassen var Elise Renard best av de norske med 7.plass, bare 30-tallet sekunder bak vinneren.
Amalie Myrvold Skovlyst (14), Helene Scheele (16) og Mathias Reinertsen Leroyer (20) løp seg også inn blant de 30 beste på dagens sprint.
Og etter en pallplass i dag, er Magnus ubeskjeden nok til å håpe på mer suksess og mer moro i morgen:
- Vi har et bra stafettlag, så det skal ikke være umulig med en pallplass.
For årets ungdoms-EM (EYOC) avsluttes med stafetter i morgen.
Resultater:
Reinertsen Leroyer med 6. plass på ungdoms-EM!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 18. Jul 2025
«Imponerende innsats!»
Over: Mathias Reinertsen Leroyer ble nummer 6 på langdistansen under EYOC i dag. Foto: Terje Pettersen
- Det var imponerende av Mathias (Reinertsen Leroyer), sier Håvard Haga.
Forbundets utviklingsansvarlig er lagleder for den norske troppen under EYOC (ungdoms-EM) i tsjekkiske Brno.
Der fikk han se nevnte Freidig-løper - Mathias Reinertsen Leroyer - løpe inn til 6.plass i 18-års klassen for herrer i et bratt og veivalgbetonet terreng.
- Jeg har løpt ganske rent hele veien, men tapte ganske mye på et veivalg i starten, sier Mathias selv om sin gjennomføring.
En gjennomføring som altså ga 6. plass, med under 2 minutter opp til den ungarske vinneren, og minuttet fra siste pallplass.
- Målet var en pallplassering, og jeg var ganske nære. Men samtidig ganske langt unna, oppsummerer han.
Med tidstapet på langstrekket i starten og det faktum at han har vært noe syk ved inngangen til mesterskapet, er det liten tvil om at målsetningen er berettiget.
Og under sprinten i morgen er det ny mulighet til å innfri:
- I morgen handler det om å gjøre et godt løp, så får ikke jeg gjort så mye mer.
I dameklassen i dag var det Helene Scheele som gjorde det best av de norske - med 18.plass.
Jacob Finstad Land (28) og Ronja Gøtsch Iversen (29) løp seg også inn blant de 30 beste i dag.
Resultater:
Følg EYOC live!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Jul 2025
Gratis «live-stream» fra mesterskapet i helgen!
Mesterskapene i orientering kommer tett nå på sommeren.
Først junior-VM, deretter VM, før det nå til helgen er klart for EYOC (ungdoms-EM) i tsjekkiske Brno.
Her er det til sammen nesten 450 deltakere fra 36 nasjoner som deltar.
I dette mesterskapet konkurreres det i 16- og 18-årsklasser for begge kjønn.
Norge stiller med 4 utøvere av hvert kjønn i 18-årsklassene.
De skal konkurrere på langdistanse, sprint og stafett fra fredag til søndag i Brno i Moravia-området i det sørøstre «hjørnet» av Tsjekkia.
Alle konkurransene er tilgjengelig via en gratis «live-stream» - med engelsk kommentering.
Der er bilder fra skogen og arena, kombinert med GPS-tracking, resultater og kart.
Med andre ord, alt en kan ønske seg av en produksjon fra et orienteringsarrangement.
Du finner den: her
Tidsskjema for konkurransene:
Fredag 18. juli
Langdistanse
9:30 Første start langdistanse
10:00 – 14:30 Gratis «live-stream»
14:40 Premieutdeling
Lørdag 19. juli
Sprint
14:45 – 17:15 Gratis «live-stream»
15:00 Første start sprint –
17:30 Premieutdeling
Søndag 20. juli
Relay
9:15 – 11:45 Gratis «live-stream»
9:30 Første start stafett
13:00 Premieutdeling
Hjemmesiden til mesterskapet
Norges lag:
Damer:
Elise Renard, Kongsberg OL
Helene Scheele, Nydalens SK
Amalie Myrvold Skovlyst, Kongsberg OL
Ronja Götsch Iversen, BUL TRomsø
Reserve 1: Jenny Danevad, Fredrikstad SK
Reserve 2: Mathilde Rekkertbø Koren, Nydalens SK
Herrer:
Syver Strand Gulbrandsen, Fredrikstad SK
Mathias Leroyer, Freidig
Idar Elias Jongenburger, Sandnes IL
Magnus Sigurdsson, Stokke IL
Reserve 1: Jacob Finstad Land, Tyrving IL
Reserve 2: Jonas Alstad, Frol IL
Sterkt norsk lag klart for helgens EYOC!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Jul 2025
«Det blir spennende konkurranser i Tsjekkia!»
- Det blir spennende, sier Håvard Haga.
Den sportslige utviklingsansvarlig i forbundet prater om EYOC (ungdoms-EM) i tsjekkiske Brno som finner sted de kommende dagene.
Han er selv på plass som lagleder for det norske laget, sammen med Gina Granstedt.
Og de har med seg en fotrapp og teknisk godt skolert gjeng løpere i yngre juniorklassen.
- Laget er veldig bra, så vi har gode muligheter, er Hagas ordvalg.
Når de nå også har fått et par dager og ditto relevante økter under beltet er ikke mulighetene deres mindre når det drar seg mot konkurranser de kommende dagene:
- Det er en gjeng som har lyst å kjempe om medaljer, med flere løpere som var svært nær en plass på laget til junior-VM.
Men nå er det altså EYOC (ungdoms-EM) det handler om:
- I seg selv er det gjevt å hevde seg her.
Da gjelder det å ha gjort «leksen» i forberedelsene:
- På skogsdistansene - kanskje spesielt langdistansen, kan det bli noen krevende veivalg. Området for sprinten ser i utgangspunktet ikke så spesielt ut, men arrangøren kan finne på en del med kunstige sperringer. Så det må vi være åpen for.
Med tre konkurransedager og godt norsk lag, kan en heller ikke se bort fra suksess for de norske fargene:
- Som regel har vi tatt medaljer på EYOC (ungdoms-EM), men om det blir medaljer er avhengig av hvordan konkurrentene våre løper. Fokus er derfor på gode prestasjoner.
Løperne i det norske laget har levert gode prestasjoner tidligere i sesongen, og da er det lov å håpe på det også i helgen.
Norge stiller med 4 damer og 4 herrer i 18-års klassene under mesterskapet i tsjekkiske Brno fra 18. – 20. juli.
I Tsjekkia skal det konkurreres over langdistanse og sprint i tillegg til en avsluttende skogsstafett.
Følg konkurransene live: her
Program:
Fredag 18. juli – langdistane
Lørdag 19. juli – sprint
Søndag 20. juli – stafett
Hjemmesiden til mesterskapet
Norges lag:
Damer:
Elise Renard, Kongsberg OL
Helene Scheele, Nydalens SK
Amalie Myrvold Skovlyst, Kongsberg OL
Ronja Götsch Iversen, BUL TRomsø
Reserve 1: Jenny Danevad, Fredrikstad SK
Reserve 2: Mathilde Rekkertbø Koren, Nydalens SK
Herrer:
Syver Strand Gulbrandsen, Fredrikstad SK
Mathias Leroyer, Freidig
Idar Elias Jongenburger, Sandnes IL
Magnus Sigurdsson, Stokke IL
Reserve 1: Jacob Finstad Land, Tyrving IL
Reserve 2: Jonas Alstad, Frol IL
TurO High Five - turer til inspirasjon!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 16. Jul 2025
Velg en TurO High Five – aktivitet, opplevelser og lokalhistorie i Friluftslivets år 2025!
TurO High Five er godt i gang over hele landet, og det er inspirerende å se hvor mange som har kommet seg ut i naturen og prøvd en TurO High Five. Turene er gratis for alle og ofte lett tilgjengelige, og byr på varierte opplevelser - alt fra historiske gruver og kulturminner, til utsiktspunkter og flotte naturopplevelser! For deg som aldri har prøvd TurOrientering - anbefales disse turene!
Sjekk ut i oversikten til Norsk Friluftsliv - Aktivitetskalenderen og søk på High Five!
Du finner aktivitetskalenderen til Norsk Friluftsliv: her
Følgende arrangører har TurO High Five i år:
|
Bli med og marker Verdensdagen for psykisk helse!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Jul 2025
Markeres over hele landet i uke 39 – 42, og lavterskeltilbud fra klubbene er hjertelig velkommen!
Verdensdagen setter søkelyset på noe vi alle kjenner på i større eller mindre grad: uro, usikkerhet og behovet for trygghet.
Årets tema, "Vi trenger å styrke vår psykiske beredskap", handler om hvordan vi som enkeltpersoner og fellesskap kan stå stødigere i møte med livets utfordringer.
Verdensdagen markeres over hele landet i ukene 39–42.
Kanskje kan din klubb arrangere en åpen tur-o-dag, en felleskveld med fokus på fellesskap, eller dele historier i sosiale medier om hva orientering betyr for den psykiske helsa?
Sammen kan vi bidra til å styrke den psykiske beredskapen – i klubben, i nærmiljøet og i samfunnet.
Vil din klubb markere Verdensdagen for psykisk helse?
Les mer og få inspirasjon på verdensdagen.no
Fint vær og idyllisk arena under «Flåttsankeren»!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Jul 2025
Sosialt og bra feriearrangement på Sørlandet!
Over: Et knippe løpere fra Agder. Fra venstre: Eivind, Ingvild, Emilia og Frantz og Kristian fra Birkenes IL orientering, og veteranen Halvor fra Holt IF i Tvedestrand.
Terrenget var tungt sørlandsterreng med mange bratte klyv og mye kratt. Med kart fra 1986 og temperatur på rundt 24 grader og sterk sol, var det nok av ekstra utfordringer for o-løpere som måtte ønske seg det.
46 deltagere i N, C og A løype. Det var flest o-løpere, samt noen uten orienteringsbakgrunn som prøvde dette for første gang. Det var en god miks av løpere fra Agder og ferieturister fra klubber andre steder i landet.
Samlingsplassen var den mest idylliske undertegnede har vært på på lenge. Det var i hagen til Birgitte og Rey med familie, som nylig åpnet iskiosk i hagen sin, like ved stranda og løpsterrenget. For o-løperne ble det en hyggelig samling med forfriskninger, og for hageeierne ble det en innbringende og livlig dag. Alle var fornøyd!
Det var far Olav og datter Tyra Kraugerud fra Ås-NMBU orientering som arrangerte dagens o-løp. De har hytte i nærheten og tilknytning til Tvedestrand, og har lyst til å arrangere Flåttsankern igjen til neste år. De er veldig godt fornøyd med dagen, stedet og at så mange møtte opp, og håper o-løpere og ferieturister tar turen neste år også!
Arrangøren hadde noe datatekniske problemer og resultatene er ikke å finne i Eventor. Men løperne fikk sin tid registrert og uttrekkspremier delt ut. Med få i hver klasse i et uformelt sommerløp var uansett ikke rangeringen viktigst.
Navnet Flåttsankern må ikke skremme, men minner oss om at løpet er på Sørlandet. Det er ikke noen hemmelighet at det er flått her, og alle deltagere fikk med seg flåttatovering på huden for å minne seg selv på å sjekke seg når de kom hjem, og gjerne ta vaksine. Les mer på flåttvett.no.
Se løypene nedenfor:
O-løpet Flåttsankeren i gang, med 46 løpere på vakre Sandøya i skjærgården i Tvedestrand kommune.
Ung o-løper klar for start!
Arrangøren Olav Fjeld Kraugerud fra Ås-NMBU orientering var så heldig å få ha samlingsplass i hagen til Birgitta og Rey på Sandøya. De har i sommer åpnet iskiosken "Kongeis" og de sørget for at varme o-løpere kunne kjøpe kalde forfriskninger.
Arrangør Tyra Lilleholt Kraugerud i prat med o-løper om dagens løype etter endt løp. I bakgrunnen prøver medarrangør Olav Fjeld Kraugerud og hale i land det datatekniske på Time4o.
Silje, Olav og Morten er sommerturister på Sandøya og ble igjen en dag ekstra på bestefars hytte for å teste o-løp. De sier det var et kjempebra arrangement, og at nybegynnerløypa gikk bra, med unntak av post 2!
Helle fra Tyrving ble veldig fornøyd med medaljen, som var hjemmelagd av lokal ask og med ulltråd fra strikkeverkstedet Løvøens Lam på Sandøya.
Else fra Tyrving vant lys som var uttrekkepremie sponset av Linns Lysstøperi på Sandøya.
Det var mest voksne og barn med i løpet. Så Margaret fra Emblem IL og Tyra (arrangør) fra Ås-NMBU var to ungdommer som fant tonen.
Team Orienteering Challenge er en spennende måte å få med ungdom!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 14. Jul 2025
Benytt lagaktiviteten på deres ungdomstreninger!
Prøv ut et nytt og spennende ungdomskonsept - TOC - en lagaktivitet som kombinerer orientering og artige tilleggsoppgaver!
TOC skal ha et sosialt og inkluderende fokus og gi utfordringer på riktig o-teknisk nivå. Hovedmålet er at alle opplever mestringsfølelse og glede og får lyst til å fortsette med orientering, uavhengig av nivå og ambisjoner.
Alle klubber og kretser kan arrangere TOC.
Les manualen og planlegg om dere skal gjennomføre TOC som del av ordinær trening eller i forbindelse med samlinger, leire og avslutninger.
Spørsmål?
Kontakt Henning B. Carlsen, tlf. 45293210 / henningbratland.carlsen@orientering.no
2 Kommentarer
Digital Kompetanseuke 2025 – hold av datoene!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 13. Jul 2025
Første uke i november blir det faglig påfyll!
Norges Orienteringsforbund inviterer til Digital Kompetanseuke 2025 med et spennende program fordelt over tre kvelder i november. Hold av 3., 4. og 6. november fra kl. 20.00 til 22.00 for inspirerende innlegg med relevante temaer.
Digital Kompetanseuke 2025 byr på et variert og aktuelt program med fokus på utvikling, balanse og vekst i norsk orientering. Enten du er trener, løper, leder eller frivillig engasjert vil det være noe for deg – med mange interessante temaer og foredrag.
Detaljert program og påmelding kommer i september, så følg med på våre kanaler for løpende oppdateringer. Vi oppfordrer spesielt klubbene til å samles på klubbhytta 4. november for temaet «Gode råd om trening».
Vi gleder oss til å samles digitalt for å lære, inspirere og dele erfaringer i orienteringsidretten!
Se mer om programmet her: Digital Kompetanseuke 2025.jpg
Se også info HER
Benytt Norsk Orienterings introduksjonskurs i nybegynneropplæring!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 13. Jul 2025
Fin og pedagogisk innføring i kart og kompass!
Norsk Orientering lanserte i 2024 et nytt digital introduksjonskurs i bruk av kart og kompass.
Dette kan være en fin del av nybegynneropplæringen for din klubb.
Kurset gir mange gode råd og en grundig innføring i bruk av kart og kompass.
En får se massevis av kart, flyfoto, animasjoner, filmer og aktivitetstips.
Kurset passer for både barn, ungdom og voksne nybegynnere og de med litt erfaring.
Prøv kurset via linken nedenfor:
Introduksjonskurs kart og kompass
Men husk at læring av kart og kompass skjer best gjennom praktisk øvelser ute med et kart i hånda. Kombiner leksjonene i nettkurset med praktisk trening.
Lær bort den gleden det er å ferdes trygt i både kjent og ukjent terreng!
«Et fantastisk mesterskap!»
Postet av Norges Orienteringsforbund den 13. Jul 2025
Norge ble beste nasjon under VM i Finland.
Over: Mellomdistansen var en stor dag for Norge, med dobbeltseier.
- Det har vært et fantastisk mesterskap, sier landslagssjef Janne Salmi etter at VM i Finland akkurat er avsluttet med norsk gull på stafetten for herrer.
Tidligere samme dag løp de norske damene inn til sølv:
- Vi var offensive i forkant av stafettene og sa at vi «gikk» for 2 gull, men samtidig visste vi at det ville bli tøft. De svenske jentene stiller med alle medaljørene fra mellomdistansen på onsdag i det samme laget – som da naturlig nok er meget sterkt.
Og på VMs avsluttende dag var de for sterke for Norge, dermed ble det sølv på den norske trioen Pia Young Vik, Marie Olaussen og Andrine Benjaminsen.
- Jeg synes vi er bra med og presser Sverige underveis, og må absolutt være topp-fornøyd med sølv. Alle tre løp veldig sterkt og vi måtte bare innse at Sverige denne gangen var bedre. Men vi nærmer oss dem.
På herrestafetten – med de to gullvinnerne fra henholdsvis mellom- og langdistansen tidligere i mesterskapet på 2.- og 3. etappe, måtte Norge finne seg i å være favoritt.
Et favorittstempel de innfridde:
- De tre gutta løper stafett akkurat slik det skal gjøres, skryter landslagssjefen.
- Jørgen (Baklid) leverer på førsteetappe, og er med i teten. Deretter tar Eirik (Langedal Breivik) skikkelig ansvar på andreetappen, og skaffer luke til de andre lagene, før Kasper Fosser viser at han er verdens beste o-løper på sisteetappe. Det gikk til 100% etter planen.
Og når Fosser har gjort unna ankeretappen for det norske laget, var marginen nesten 2 minutter ned til regjerende mester – Sveits.
- Utrolig bra av gutta, og en fantastisk fin avslutning på mesterskapet for oss som lag. Spesielt når vi har hatt et stafettprosjekt denne sesongen er det moro å se at løperne leverer på denne måten.
Eirik Langedal Breivik sa like etter stafetten at Norsk Orientering har løftet seg, og resultatene under VM er beste bevis på nettopp det:
- At vi får med oss samtlige gull på herresiden – på samme måte som under EM i Ungarn i fjor sommer er ikke annet en vanvittig sterkt!
- Samtidig løper også Andrine Benjaminsen 3 meget gode løp – nok en gang, og får med seg en individuell medalje i tillegg til stafettmedaljen.
- Lukas Liland løper også to gode løp, som gir 2 topp 10 plasseringer, og jeg kunne nevnt flere. For det var stort sett gode prestasjoner i dette mesterskapet.
Hva gjør at dere lykkes så bra?
- Det handler først og fremst om talentet som våre løpere har, kombinert med veldig bra og tøff trening gjennom de siste årene. I tillegg handler det selvfølgelig om forberedelsene. Vi har jobbet målbevisst og bra med dette som mål helt siden forrige VM. Både med tekniske og fysiske forberedelser, og ikke minst samlinger og uttaksløp, kommer det kjapt fra Salmi – før han legger til:
- Men jeg er ekstremt fornøyd med at vi får med oss såpass mange medaljer. Vi fikk akkurat de medaljene av de løpere som jeg tenkte at kan komme hvis alt går veldig bra - og slik gikk det også!
Det er en medalje mindre enn under EM i Ungarn i fjor, og da hadde jeg en følelse av at vi hadde «full uttelling». Men det bor – kanskje - mer i utøverne enn jeg tror, sier landslagssjefen med et smil.
God grunn til å smile etter et mesterskap med 3 gull, 2 sølv og 1 bronse etter 6 konkurranser i de finske skoger.
Norge avslutter VM med stafettgull!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 12. Jul 2025
«Dette var på tide!»
Over: Gullgutta!
- Det var på tide, sa Ksper Fosser etter at han hadde løpt Norge inn til seier på VM-stafetten som avsluttet årets VM i orientering i finske Kuopio.
Fosser ble sendt ut i tet påankeretappen, med halvminuttet ned til Sveits – på andreplass, etter at Jørgen Baklid og Eirik Langedal Breivik hadde løpt de to første etappene.
Sistnevnte – som vant VM-mellomdistanse på ondag, skaffet den nevnte luken på halvminuttet.
Den økte Fosser på sisteetappen. I mål var det nesten 2 minutter ned til Sveits – på sølvplass.
Hjemmenasjonen Finland tok bronsen.
Men dette var trioen Baklid, Langedal Breivik og Fosser – og Norges – store dag:
- Jeg har vært med på en del nedturer på stafetter de siste årene, og da smaker dette veldig bra, sa Fosser – og fortsette:
- Det siste året har vi hatt et stafettprosjekt, og nå er alle veldig giret på stafettene.
Dermed ble det nå altså VM-gull på stafett for første gang siden 2018.
- Nå har vi hatt en fin serie med stafetter. Vi vant EM i fjor sommer, og nå VM. Norsk Orientering har rett og slett løftet seg siden forrige gullalder, og det er artig å være med på, supplerte Langedal Brevik.
- Nå er det mange som satser på å bli best.
Med seier på mesterskapets siste øvelse ble Norge også beste nasjon under mesterskapet i Finland.
Resultater:
Herrer:
1 | 104 |
| 1:41:38 |
| |||
2 | 101 |
| 1:43:28 | +1:50 |
| ||
3 | 102 |
| 1:46:27 | +4:49 |
| ||
4 | 105 |
| 1:46:49 | +5:11 |
|
Damer
1 | 1 |
| 1:41:32 |
| |||
2 | 3 |
| 1:44:00 | +2:28 |
| ||
3 | 2 |
| 1:45:32 | +4:00 |
| ||
4 | 5 |
| 1:46:18 | +4:46 |
| ||
5 | 4 |
| 1:46:29 | +4:57 |
| ||
6 | 6 |
| 1:55:46 | +14:14 |
| ||
7 | 8 |
| 1:56:37 | +15:05 |
| ||
8 | 12 |
| 1:56:49 | +15:17 |
|
Norsk sølv på VM-stafetten!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 12. Jul 2025
«Veldig moro»
Over og under: Sølvjentene!
- Det er veldig moro, sa Andrine Benjaminsen etter å ha løpt Norge inn til sølv på dagens VM-stafett ved hoppbakkene i den finske vintersportsbyen Kuopio.
Da hadde Pia Young Vik og Marie Olaussen innledet for det norske laget, og sendt ut Benjaminsen i kamp om sølvet med Tsjekkia – bak suverene Sverige:
-De svenske jentene er veldig gode, og gullet henger veldig høyt.
-Men vi gjør en veldig god jobb alle tre, og vi holder det bra sammen hele veien.
Benjaminsen selv «kvittet seg med» Tsjekkia tidlig på sin ankeretappe, og løp i stor grad alene cirka 3 minutter bak den svenske ankerkvinnen, Tove Alexandersson:
- Jeg gikk offensivt ut, og i starten fikk jeg ikke helt orden på stiene. Men derfra til mål synes jeg at jeg løser det veldig bra.
Dermed ble det altså sølv til Norge etter 2 bronser på rad i skogsstafett, i henholdsvis Tsjekkia i 2021 og Sveits i 2023.
Sverige vant for 4. gang på rad, og Tove Alexandersson fikk med det med seg sitt 23. VM-gull på den avsluttende øvelsen i Finland.
Sveits tok bronsen i dagens stafett for damer.
Gutta løper sin stafett i skrivende stund.
Resultater:
1 | 1 |
| 1:41:32 |
| |||
2 | 3 |
| 1:44:00 | +2:28 |
| ||
3 | 2 |
| 1:45:32 | +4:00 |
| ||
4 | 5 |
| 1:46:18 | +4:46 |
| ||
5 | 4 |
| 1:46:29 | +4:57 |
| ||
6 | 6 |
| 1:55:46 | +14:14 |
| ||
7 | 8 |
| 1:56:37 | +15:05 |
| ||
8 | 12 |
| 1:56:49 | +15:17 |
|
Stafettlagene til Norge er klare!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 11. Jul 2025
«Vi ønsker å vinne begge stafettene!»
Over: Marie Olaussen løper andreetappe for Norge i morgen. Foto: Touho Häkkinen
- Vi ønsker å vinne begge stafettene, sier landslagssjef Janne Salmi på direkte spørsmål om ambisjonene foran morgendagens avsluttende øvelser under VM i finske Kuopio.
- Men da må alt lykkes, legge han kjapt til.
For det er hevet over tvil at det blir tøff konkurranse om seieren i terrenget rundt hoppbakkene i den finske vintersportbyen Kuopio.
- Målet er to medaljer, og da aller helst gull, forteller landslagssjefen.
Uttaket av de to stafettlagene, i henholdsvis dame- og herreklassen var to helt ulike prosesser;
- Herrelaget ble tatt ut allerede etter verdenscupen i Idre, mens damelaget ble tatt ut etter de individuelle konkurransene på VM. Dette fordi verken Marie Olaussen eller Kamilla Steiwer løp verdenscup i Idre.
Nå har begge de nevnte få vist seg frem under VM, og da ble førstnevnte en del av det norske stafettlaget.
Det er Pia Young Vik som innleder, før Marie Olaussen løper andreetappe, mens Andrine Benjaminsen avslutter.
Hos herrene er det Jørgen Baklid som innleder, før duoen Eirik Langedal Breivik og Kasper Fosser tar seg av de to siste etappene.
Begge stafettene kan du se direkte på NRK1 fra kl 12:20 (norsk tid) i morgen.
Norges lag på VM-stafettene i Kuopio, Finland
Damer 5,2-5,5 km
1. Pia Young Vik
2. Marie Olaussen
3. Andrine Benjaminsen
Herrar 6,1-6,5 km
1. Jørgen Baklid
2. Eirik Langedal Breivik
3. Kasper Fosser
Konkurransene sendes på NRK 1 fra kl 12.20-16.30
Innkalling til Kretsledermøte 2025!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 11. Jul 2025
Årets Kretsledemøte avholdes 1. – 2. november.
Årets Kretsledermøte finner sted 1. – 2. november 2025.
Sted er Clarion Hotel Oslo Airport på Gardermoen.
Sted er Quality Airport Hotel på Gardermoen.
Møtet starter lørdag 1. november kl. 13:00 og avsluttes søndag 2. november kl. 14.
Vi ser for oss å bruke første dag til de ordinære sakene på KLMs agenda, mens dag to settes
av til diskusjon av andre aktuelle temaer – med særlig fokus på strategi.
Innkallingen ser du her: Innkalling til kretsledermøte 2025.pdf
Vi ber kretslederne merke seg frist til å fremme saker som er minst 8 uker før møtet. Frist er med bakgrunn i dette satt til 01. september 2025.
Det åpnes opp for påmelding i Eventor i slutten av august.
Treningsopplegg til NM-uka!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 11. Jul 2025
Hadeland O-lag og OL Toten-Troll tilbyr treningsopplegg i forkant av NM-uka på Lygna.
Arrangørene av årets NM-uke, Hadeland O-lag og OL Toten-Troll, tre ulike treningsopplegg i NM-relevant terreng.
To på Lygna og en på Toten.
Lygna sør:
Nydelig økt i svært NM-relevant terreng. Variasjon mellom lettløpt åpen furuskog og noe tettere granskog. Mulighet til å teste en del klassisk Lygna-myr.
Lushaugen:
Med start på Gran kommunes høyeste og Akershus fylkes nest høyeste topp, og målgang ved Hadeland o-lags klubbhytte, er alt lagt til rette for ei fin flytøkt i NM-relevant terreng. Her er det mulighet for å få litt føling med hva Lygnaområdet har å by på av både bakker og diffuse områder.
Totenåsen:
Småkupert område med veksling mellom myr og koller med hovedsakelig furuskog, noen dyretråkk som enkelte korte strekk er ganske tydelige (er ikke tatt med på kartet). Veksler mellom teknisk krevende områder og mer åpne og enkle strekk.
Mer detaljert informasjon om opplegget og hvordan en kommer seg dit, finner du: her
De som benytter seg av opplegget bes vippse 50 kroner til arrangøren.
Fosser tok sitt 3. VM-gull på rad på langdistanse!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 10. Jul 2025
«Jeg kommer aldri til å glemme denne dagen!»
Over: Feiring med kjæreste - Simona Aebersold - som også vnat VM-gull i dag.
Under: High five med landslagssjef Janne Salmi.
- Jeg kommer aldri til å glemme denne dagen, sa Kasper Fosser med et stort siml etter at han løp inn til VM-gull på langdistanse like utenfor Kuopio i kveld.
Dette var Fossers 3. VM-gull på rad på langdistanse, og etter sølv på mellomdistansen i går smakte dette skikkelig godt:
- Jeg visste at Eirik (Langedal Breivik), som vant i går var min tøffeste konkurrent i dag, og da jeg passerte arena hørte jeg at jeg var litt bak ham. Men han er kongen på mellomdistanse og jeg er kongen på langdistanse, konstaterte Fosser.
For det ble for tøft for Langedal Breivik i dag, han fikk slite hardt like etter passering og ga seg.
Dermed endte det med suveren seier til Fosser. I mål var han nesten 3 minutter bedre enn sølvvinner Martin Regborn. Matthias Kyburz – som tok sølvet på langdistansen i Sveits for 2 år tilbake, tok i dag bronse på den tøffe langdistansen:
Noe også Fosser fikk føle på:
- Det var ekstremt krevende, med mye stein i unnen, og vanskelig å finne flyt i orienteringen og god følelse i løpingen. Men jeg bestemte meg bare for at jeg skulle gå rett i alle postene.
Dette gjorde han også, og da ble han altså belønnet med sitt 3. VM-gull på rad på langdistanse:
- Løpet er ikke helt prefekt, med tilnærmet. Jeg har gjort veldig lite feil til at det var et såpass langt og tøft løp.
Få feil ble det også for Lukas Liland, han fulgte opp 9. plass fra mellomdistansen i går med 8. plass i dag.
Isak Jonsson løp også bra, og ble nummer 14 i sin VM-debut.
VM i orientering avsluttes med stafetter på lørdag.
Resultater:
Herrer:
1 | 178 | 1:37:50 | ||||
2 | 172 | 1:40:47 | +2:57 | |||
3 | 175 | 1:41:30 | +3:40 | |||
4 | 169 | 1:41:41 | +3:51 | |||
5 | 176 | 1:43:10 | +5:20 | |||
6 | 171 | 1:43:33 | +5:43 | |||
7 | 168 | 1:44:44 | +6:54 | |||
8 | 156 | 1:44:51 | +7:01 | |||
9 | 157 | 1:46:00 | +8:10 | |||
10 | 174 | 1:49:48 | +11:58 | |||
11 | 159 | 1:50:42 | +12:52 | |||
12 | 160 | 1:50:45 | +12:55 | |||
13 | 151 | 1:51:01 | +13:11 | |||
14 | 154 | 1:51:32 | +13:42 | |||
15 | 152 | 1:53:43 | +15:53 | |||
16 | 166 | 1:56:43 | +18:53 |
Eirik Langedal Breivik DNF
Damer:
1 | 68 | 1:34:51 | ||||
2 | 71 | 1:35:00 | +9 | |||
3 | 64 | 1:37:16 | +2:25 | |||
4 | 62 | 1:38:22 | +3:31 | |||
5 | 63 | 1:39:11 | +4:20 | |||
6 | 65 | 1:41:27 | +6:36 | |||
7 | 69 | 1:44:21 | +9:30 | |||
8 | 54 | 1:45:21 | +10:30 | |||
9 | 66 | 1:46:24 | +11:33 | |||
10 | 67 | 1:48:17 | +13:26 | |||
11 | 47 | 1:49:19 | +14:28 | |||
12 | 60 | 1:49:35 | +14:44 |
Bronse til Benjaminsen på VM-langdistanse!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 10. Jul 2025
«Deilig med medalje!»
Over: Benjaminsen jubler for bronse.
Under: DE tre beste i dag.
- Det er deilig med medalje etter 4. plassen i går, sa Andrine Benjaminsen etter mer enn 95 minutters konkurransetid på dagens langdistanse under orienterings-VM i Kuopio i Finland.
Da hadde jenta som ble nummer 4 på mellomdistansen i går revansjert seg, og tatt steget opp på pallen etter krevende orientering i mer en halvannen time i skogene utenfor VM-byen Kuopio:
- Det var et tøft løp, men jeg sto på bra hele veien. Et par steder nølte jeg litt, og jeg fikk en bom på minuttet allerede på første post. Men jeg er fornøyd.
Det ble drøye to minutter opp til Simona Aebersold på toppen av pallen.
Den sveitsiske løperen var 9 små sekunder foran gårsdagens vinner – Tove Alexandersson:
- De er veldig sterke, og kjeg forventet at det skulle bli tøft å slå dem. Men jeg gjorde et realt forsøk.
-Uansett er jeg fornøyd med individuell medalje.
For Benjaminsen og de norske damene gjenstår nå stafetten på lørdag, og da er hun sulten på mer:
- Vi har et sterkt stafettlag, og det er naturlig å gå for medalje også der.
Medaljen i dag var Benjaminsen andre bronse på rad på langdistanse.
Under stafetten får hun mulugens med seg søstrene Olaussen-Steiwer.
I dag ble Marie Olaussen og Kamilla Steiwer henholdsvis nummer 10 og 12.
Resultater:
1 | 68 | 1:34:51 | ||||
2 | 71 | 1:35:00 | +9 | |||
3 | 64 | 1:37:16 | +2:25 | |||
4 | 62 | 1:38:22 | +3:31 | |||
5 | 63 | 1:39:11 | +4:20 | |||
6 | 65 | 1:41:27 | +6:36 | |||
7 | 69 | 1:44:21 | +9:30 | |||
8 | 54 | 1:45:21 | +10:30 | |||
9 | 66 | 1:46:24 | +11:33 | |||
10 | 67 | 1:48:17 | +13:26 | |||
11 | 47 | 1:49:19 | +14:28 | |||
12 | 60 | 1:49:35 | +14:44 |
Benjaminsen med 4. plass på VM-mellomdistanse!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 9. Jul 2025
«Litt skuffende!»
Over: Andrine Benjaminsen var beste norske dame i dag med 4. plass.
- Jeg har gjort et stabilt løp, med bare noen småfeil, sa Andrine Benjaminsen etter dagens VM-mellomdistanse i finske Kuopio.
Da var Benjaminsen best av de norkse damene, men måtte se hele tre svenske jenter foran seg da Tove Alexandersson vant foran Sanna Fast og Hanna Lundberg.
- De er veldig sterke, erkjenner Benjaminsen.
Som altså måtte ta til takke med 4. plass, med drøye minuttet opp til siste pallplass:
- Det er – selvfølgelig – litt skuffende med en 4. plass, men jeg har – som sagt, gjort et greit løp hvor jeg kan «skrape sammen» halvannet minutt i tidstap.
Under forrige skogs-VM, for 2 år siden i Sveits, ble det medalje på Benjaminsen på langdistanse, og det kommer nå i morgen:
- Jeg satser på revansje i morgen, hilser en offensiv norsk løper.
Offensiv i dag var også Pia Young Vik og Marie Olaussen, men det ble noe tidstap på veien fra start til mål, dermed endte denne duoen med henholdsvis 12.- og 13. plass på VMs første øvelse.
Vm fortsetter – som nevnt – med langdistanse i morgen.
Resultater:
Herrer:
1 | 51 | 33:42 | ||||
2 | 60 | 34:16 | +34 | |||
3 | 49 | 34:49 | +1:07 | |||
4 | 57 | 34:50 | +1:08 | |||
5 | 27 | 35:24 | +1:42 | |||
6 | 40 | 35:30 | +1:48 |
Øvrige norske:
9 | 38 | 36:34 | +2:52 | |||
14 | 43 | 36:58 | +3:16 |
Damer:
1 | 148 | 33:17 | ||||
2 | 145 | 34:19 | +1:02 | |||
3 | 140 | 35:43 | +2:26 | |||
4 | 154 | 36:50 | +3:33 | |||
5 | 155 | 36:57 | +3:40 | |||
6 | 153 | 37:17 | +4:00 |
Øvrige norske:
12 | 130 | 38:31 | +5:14 | |||
13 | 152 | 39:26 | +6:09 |
1 Kommentar
Norsk dobbeltseier på VM-mellomdistanse!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 9. Jul 2025
«Det kan ikke gjøres bedre!»
Over: De tre beste i dag.
Under: Eirik Langedal Brevik på vei mot VM-gull. Foto: Kristin Lindgren
- Det kan ikke gjøres bedre, dobbeltseier til rommet, sa Eirik Langedal Brevik med et smil etter dagens VM-mellomdistanse i Kuopio.
For det var de to romkameratene Eirik Langedal Breivik og Kasper Fosser som var best da det i dag handlet om mellomdistanse i skogene like utenfor VM-byen Kuopio.
- Det føles helt nydelig, sa gullvinner Langedal Breivik da seieren var et faktum.
- Løpet mitt er veldig bra, jeg har bare noe småtteri av tidstap. Jeg har tatt det metodisk hele veien, post for post. Og på slutten hadde jeg krefter til å kjøre på litt ekstra, fortsatte lysluggen som i dag var drøye halvminuttet bedre enn Kasper Fosser.
Anton Johansson – på 3. plass – var drøye minuttet bak dagens mann.
Han kan nå skilte med både EM- og VM-gull på mellomdistanse;
- Det er bare fantastisk.
Fosser gjorde også sine saker bra i dag, men det holdt «bare» til sølv, bak lag- og romkameraten;
- Jeg har løpt veldig bra teknisk, og fysisk følte jeg meg også bra. MEn i dag må jeg bare «ta av meg hatten» for Eirik (Langedal Breivik), sa Fosser.
For Fosser er det kanskje likevel morgendagen – altså langdistansen, hvor han er regjerende verdensmester som er mesterskapets viktigste øvelse:
- Jeg løper for gull i morgen, sa han før det bar videre til blomsterseremoni.
Lukas Liland og Jørgen Baklid gjorde også sine saker bra i skogene i finske Kuopio, og ble belønnet med henholdsvis 9.- og 14. plass.
Resultater:
1 | 51 | 33:42 | ||||
2 | 60 | 34:16 | +34 | |||
3 | 49 | 34:49 | +1:07 | |||
4 | 57 | 34:50 | +1:08 | |||
5 | 27 | 35:24 | +1:42 | |||
6 | 40 | 35:30 | +1:48 |
Øvrige norske:
9 | 38 | 36:34 | +2:52 | |||
14 | 43 | 36:58 | +3:16 |
Solide kvalifiseringsløp ga samtlige norske løpere finaleplass!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 8. Jul 2025
Fin åpning på orienterings-VM i Finland for de norske fargene.
Over: Kasper Fosser vant sitt heat under dagens kvalifisering.
- Det var en bra kvalifisering, sa landslagssjef Janne Salmi etter dagens kvalifisering over mellomdistanse i Tahko noen mil utenfor Kuopio.
Da hadde de 7 norske løperne gjort unna krevende mellomdistanseløyper i 3 ulike heat i hver klasse, med mye stein i bunnen og smådetaljer i slalåmbakken i den lille skidestinasjonen.
Noe de løste på en meget god måte; Kasper Fosser vant sitt heat, mens både Andrine Benjaminsen og Marie Olaussen ble nummer 2 i sine respektive heat.
Eirik Langedal Breivik løp inn til 4. plass i sitt heat, mens Jørgen Baklid (6), Lukas Liland (8) og Pia Young Vik (9) også var godt inne blant de 15 beste som var «oppgaven» i dag for å være kvalifisert til morgendagens finale;
- I dag var det egentlig bare Pia Young Vik sin bom som var en siste påminnelse for henne om at hun må ta seg den nødvendige tiden som trengs for å gå rett i postene, oppsummerte landslagssjefen – som altså får se alle sine løpere i finale på mellomdistanse i morgen.
Den går like utenfor sentrum av Kuopio, og de kan se den direkte på NRK1 fra klokken 13:30.
Fire dager med kioskjobb og løping!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 7. Jul 2025
Sørlandsgaloppen – Norges største flerdagers o-løp!
Over: O-post på Fiskebrygga i Kristiansand.
Under: Ukrainske O-løpere som har fått litt fri fra Krigen i hjemlandet.
- Frank Solås –
Denne helgen ble Norges største flerdagers orienteringskonkurranse Sørlandsgaloppen i Kristiansand og Høvåg arrangert, og Søgne og Songdalen orienteringsklubb (SSOK) har ansvaret for kioskdriften.
Hele klubben involvert
For å få kabalen til å gå opp er nærmere 30 av klubbens medlemmer i aksjon gjennom de fire dagene som arrangementet varer. I tillegg til å drifte kiosken så klarer man også å tilpasse det slik at de fleste medlemmene også har mulighet til å delta på løpene alle fire dagene. Selv om ingen av klubbens medlemmer til nå har hevdet seg helt i toppen i sine klasser så er de fleste fornøyde med egne prestasjoner.
1300 deltakere fra ni nasjoner
I årets utgave av Sørlandsgaloppen, som i år feirer 60 år, deltar det 1300 løpere i alle aldere fra hele ni nasjoner. Blant disse finner man ni løpere som er internflyktninger fra Ukraina. Med hjelp fra sentrale personer i Skien Orienteringsklubb har disse utøverne fått et lite pusterom fra krigens herjinger i Ukraina med løp i Sørlandsgaloppen, hvor oppholdet på Sørlandet avsluttes med en båttur i Søgne skjærgården.
Spektakulært løp på Fiskebrygga
Torsdagens sprintløp i Sørlandsgaloppen ble en skikkelig opplevelse for både løpere og restaurantgjester på fiskebygga. Med start og mål i Gravane hadde løpelegger og husmann Jon Bjørgum plassert ut rundt 70 poster i 18 forskjellige løyper hvor flere av postene lå plassert slik at restaurantgjestene kunne nyte mat og drikke samtidig som de kunne oppleve både landslagsløpere og mosjonister i intens jakt på røde og hvite O-flagg.
Resultatliste – dag 1
Resultatliste – dag 2
Resultatliste – dag 3
Resultatliste – dag 4
Nedenfor: Tor Lohne gir alt i løp to.
VM start morgen: «Dette har vi gledet oss til lenge!»
Postet av Norges Orienteringsforbund den 7. Jul 2025
Intens VM-uke innledes med kvalifisering over mellomdistanse på tirsdag.
Over: Andrine Benjaminsen fikk med seg 2 bronsemedaljer fra forrige VM i skogen - i Sveits for 2 år siden.
- Det er dette vi har forberedt oss mot det siste året, så det er klart vi gleder oss til å komme i gang, sier landslagssjef Janne Salmi.
Han prater om VM – som innledes med kvalifisering på mellomdistanse utenfor Kuopio i morgen.
- Det er klart at alle de norske løperne som stiller på mellomdistansen bør ta seg videre fra kvalifiseringen til finalen. Men selv om det «bare» er en kvalifisering er det mye spenning som skal ut når det er snakk om et første løp i mesterskap.
- Samtidig er det også viktig å løpe et bra kvalifiseringsløp med tanke på at resultatene under kvalifiseringen på tirsdag danner utgangspunktet for startlisten under onsdagens finale.
Det betyr i klar tekst at de beste fra kvalifiseringen i morgen startet til slutt når det blir finale på onsdag.
- Og i denne type terreng kan det helt klart være en fordel med tanke på at det sannsynligvis kommer til å bli en del «tråkk» i terrenget etter hvert.
Dermed er det altså fornuftig å bruke det som en skikkelig generalprøve på det som kommer onsdag og torsdag, når det handler om henholdsvis mellomdistanse finale og langdistanse (som løpes uten kvalifisering i forkant):
- Det er alltid fint å innlede et mesterskap med en god følelse, og de fleste løpere oppnår det når de løper med bra fart i terrenget og god flyt i orienteringen. Men også en ikke helt optimal prestasjon i kvalifisering kan være en god vekker for noen, slik at de er skikkelig skjerpet i finalene.
Da er det grunn til å tro at det er denne beskjeden Salmi har gitt til sine løpere foran mesterskapsinnledningen.
Onsdag og torsdag er det – som nevnt – medaljeøvelser, og da er det ingenting å spare på:
- Det blir helt klart tøft, noe vi så under verdenscupen på Idre Fjäll i juni. Der var svenskene veldig bra, samtidig som vi vet at finnene da valgte å være hjemme for å forberede seg optimalt til VM.
Men med et VM i nordisk terreng, skal vi helt klart ta mål av oss til å kjempe om medaljer på alle øvelser. Det viste vi også under verdenscupen i samme område i fjor høst.
Da vant de norske gutta – med Eirik Langedal Breivik og Kasper Fosser – dobbelt på mellomdistansen, samtidig som både Marie Olaussen og Andrine Benjaminsen – nettopp – kjempet om medaljer.
- Å gjenta en dobbeltseier blir tøft, kommenterer Salmi – og legger til:
- Men både Eirik (Langedal Breivik) og Kasper (Fosser) er gode nok til å vinne gull, og de jentene som kjempet om pallen i fjor høst er – minst – like gode nå.
- I tillegg har vi Lukas Liland – som har løpt stabilt topp 10 denne sesongen, samt Isak Jonsson, Jørgen Baklid, Kamilla Steiwer og Pia Young Vik – som alle er gode nok til podieplasseringer med en topp prestasjoner.
Da prater en altså om topp 6 plasseringer i mesterskap.
Men en ting er praten, nå handler det – de kommende dagene – om å gå ut og gjøre jobben:
- Vi gleder oss veldig. Dette blir moro, sier landslagssjefen.
Under forrige VM i skogsorientering – i Sveits for 2 år tilbake – ble det 3 norske medaljer, med Kasper Fossers gull på langdistansen som høydepunktet.
Siden den tid har det også vært EM i skogsorientering – i Ungarn på seinsommeren i fjor, da med stor norsk suksess, samtlige 3 gull på herresiden og 7 medaljer totalt.
- EM i fjor gikk nok en del over forventingene, og vi hadde marginene på vår side.
- Vi ønsker - som alltid - å ha minst en norsk løper på medaljene hver dag, og seks stykker på stafetten (altså begge stafettlagene red. anm.). Men et par medaljer mer er nok innen rekkevidde, skulle alt gå helt etter våre ønsker.
Da vet vi hvor lista ligger, og du kan følge de norske løpernes fremferd i de finske skoger «live» både via IOF sitt «live-senter»: her
Finalene onsdag, torsdag og lørdag kan du også se på NRK1 etter tidene oppgitt nedenfor.
Se mer informasjon om den norske troppen her: TEAM NORWAY WOC GUIDE 2025.pdf
Nedenfor er også detaljerte opplysninger om tidsskjema og løyper for dem som er interessert.
VM program:
Tirsdag 8. juli: mellomdistanse kvalifisering
Onsdag 9. juli: mellomdistanse finale
Torsdag 10. juli: langdistanse
Lørdag 12. juli: stafett
Sendinger på NRK 1:
9. juli mellomdistanse finale: kl 13:30 – 17:20
10. juli langdistanse: kl 13:10 – 17:20
12. juli stafett: kl 12:20 – 17:20
Detaljer:
Mellomdistanse – Tirsdag og onsdag 8. - 9. juli
Tirsdag er der mellomdistanse kvalifisering, hvor det avgjøres hvem som går videre til finalen på onsdag.
Program (norsk tid)
Kvalifisering
8:00 Første start - Herrer
10:10 Siste start - Herrer
10:20 Første start - Damer
12:20 Siste start - Damer
Finale
12:40 Første start - Herrer
14:40 Siste start - Herrer
14:30 Første start - Damer
16:30 Siste start - Damer
Detaljer om løpene
Kvalifisering
Herrer - 3,9 km, 190m stigning, 13 poster
Damer - 3,3 km, 160m stigning, 11 poster
Finale
Herrer - 5,8 km, 275m stigning, 18 poster
Damer - 4,9 km, 240m stigning, 16 poster
Langdistanse - Torsdag 10. juli
Program (norsk tid)
9:54 Første start - Damer
11:25 Første start - Herrer
13:30 Siste start - Damer
15:35 Siste starte - Herrer
Detaljer om løpene
Herrer - 16 km, 545m stigning, 27 poster
Damer – 13 km, 435m stigning, 24poster
Stafett - Lørdag 12. juli
Program (norsk tid)
12:30 Første start - Damer
14:30 Første start - Herrer
Detaljer om løpene
Herrer - 6,1-6,5 km, 280-290m stigning, 16-19 poster
Damer - 5,1-5,4 km, 200-210m stigning, 14-19 poster
Følg VM i Finland live!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 6. Jul 2025
Finalene går direkte på NRK1 – alt kan følges via mesterskapets live-tjenester!
Årets VM i orientering starter på tirsdag med mellomdistanse kvalifisering.
Deretter er det medaljeøvelser onsdag, torsdag og lørdag med henholdsvis mellomdistanse finale, langdistanse og stafett.
Alle medaljeøvelsene, altså konkurransene onsdag, torsdag og lørdag sendes direkte på NRK1 etter tidene gjengitt nedenfor.
Kvalifiseringen på tirsdag kan du følge via mesterskapets «live-senter»: her
Nedenfor er også detaljerte opplysninger om hvem som løper for Norge, tidsskjema og løyper for dem som er interessert.
Se mer informasjon om den norske troppen her: TEAM NORWAY WOC GUIDE 2025.pdf
VM program:
Tirsdag 8. juli: mellomdistanse kvalifisering
Onsdag 9. juli: mellomdistanse finale
Torsdag 10. juli: langdistanse
Lørdag 12. juli: stafett
Sendinger på NRK 1:
9. juli mellomdistanse finale: kl 13:30 – 17:20
10. juli langdistanse: kl 13:10 – 17:20
12. juli stafett: kl 12:20 – 17:20
Detaljer:
Mellomdistanse – Tirsdag og onsdag 8. - 9. juli
Tirsdag er der mellomdistanse kvalifisering, hvor det avgjøres hvem som går videre til finalen på onsdag.
Program (norsk tid)
Kvalifisering
8:00 Første start - Herrer
10:10 Siste start - Herrer
10:20 Første start - Damer
12:20 Siste start - Damer
Finale
12:40 Første start - Herrer
14:40 Siste start - Herrer
14:30 Første start - Damer
16:30 Siste start - Damer
Detaljer om løpene
Kvalifisering
Herrer - 3,9 km, 190m stigning, 13 poster
Damer - 3,3 km, 160m stigning, 11 poster
Finale
Herrer - 5,8 km, 275m stigning, 18 poster
Damer - 4,9 km, 240m stigning, 16 poster
Langdistanse - Torsdag 10. juli
Program (norsk tid)
9:54 Første start - Damer
11:25 Første start - Herrer
13:30 Siste start - Damer
15:35 Siste starte - Herrer
Detaljer om løpene
Herrer - 16 km, 545m stigning, 27 poster
Damer – 13 km, 435m stigning, 24poster
Stafett - Lørdag 12. juli
Program (norsk tid)
12:30 Første start - Damer
14:30 Første start - Herrer
Detaljer om løpene
Herrer - 6,1-6,5 km, 280-290m stigning, 16-19 poster
Damer - 5,1-5,4 km, 200-210m stigning, 14-19 poster
Team Orienteering Challenge er en spennende måte å få med ungdom!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 6. Jul 2025
Benytt lagaktiviteten på deres ungdomstreninger!
Prøv ut et nytt og spennende ungdomskonsept - TOC - en lagaktivitet som kombinerer orientering og artige tilleggsoppgaver!
TOC skal ha et sosialt og inkluderende fokus og gi utfordringer på riktig o-teknisk nivå. Hovedmålet er at alle opplever mestringsfølelse og glede og får lyst til å fortsette med orientering, uavhengig av nivå og ambisjoner.
Alle klubber og kretser kan arrangere TOC.
Les manualen og planlegg om dere skal gjennomføre TOC som del av ordinær trening eller i forbindelse med samlinger, leire og avslutninger.
Spørsmål?
Kontakt Henning B. Carlsen, tlf. 45293210 / henningbratland.carlsen@orientering.no
Benytt Norsk Orienterings introduksjonskurs i nybegynneropplæring!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 5. Jul 2025
Fin og pedagogisk innføring i kart og kompass!
Norsk Orientering lanserte i 2024 et nytt digital introduksjonskurs i bruk av kart og kompass.
Dette kan være en fin del av nybegynneropplæringen for din klubb.
Kurset gir mange gode råd og en grundig innføring i bruk av kart og kompass.
En får se massevis av kart, flyfoto, animasjoner, filmer og aktivitetstips.
Kurset passer for både barn, ungdom og voksne nybegynnere og de med litt erfaring.
Prøv kurset via linken nedenfor:
Introduksjonskurs kart og kompass
Men husk at læring av kart og kompass skjer best gjennom praktisk øvelser ute med et kart i hånda. Kombiner
leksjonene i nettkurset med praktisk trening.
Lær bort den gleden det er å ferdes trygt i både kjent og ukjent terreng!
World Orienteering Week 2025!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 4. Jul 2025
Over 24 000 registrerte deltakere!
Årets World Orienteering Week ble markert 17.-25. mai. Over 300 registrerte arrangementer og mer enn 24 000 deltakere vitner om masse god aktivitet over hele landet. Her er noen eksempler på hva barn, voksne og familier fikk være med på:
- 17. mai-løype I skolegården etter barnetoget
- Kurs og fellesturer I TurO-regi
- Foto-orientering for barnehagebarn
- Trening med grilling og servering av is, saft, kaffe og kaker
I tillegg var det et stort antall tradisjonelle konkurranser, mosjonsaktiviteter, skolearrangementer og aktivitetsdager.
På WOW-hjemmesiden finnes et oversiktskart der du kan se nærmere på alt som skjedde rundt om i verden. Mange spennende kart og bilder – verdt å ta en titt!
Takk til alle som bidro til at WOW nok en gang ble en suksess! Blant alle som registrerte sine arrangementer har vi trukket ut følgende premievinnere:
1.premie: gavekort på kr. 5 000,- fra Emit
Breimsbygda IL
2.premie: O-skolesekken
Melhus IL
3.premie: Rekrutteringsbanner 1-2-3
Bodø og Omegn IF Orientering
4.premie Trygg i naturen arbeidshefter
Modum O-lag
Avslutningsbilder i nyhetssaken
Glimt fra ulike World Orienteering Week ser du nedenfor:
Arrangerer Fjelløp til inntekt for barn i Ukraina!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 3. Jul 2025
Delta på en fantastisk o-helg med godt formål.
12. – 13. juli arrangeres Fjelløpet i Vierli i Rauland.
Arrangøren lover en fantastisk O-helg i et fantastisk fjellterreng!
Når en i tillegg vet at alle inntektene går til barn- og ungdomsaktivitet i Ukraina, er det bare å sette kursen mot Rauland denne helgen midt i juli!
Les mer om løpene: her
Meld deg på via linkene nedenfor:
Norge avsluttet junior-VM med 5. plass på damestafetten!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 3. Jul 2025
«Mange gode enkeltløp – som er bra å ta med seg videre!»
Over: Ingeborg Roll Mosland løp ankeretappen for det norske damelaget på dagens junior-VM stafett.
- I dag ser vi at mange av våre løpere gjør gode etapper, og det er en stor opptur på tampen av mesterskapet, sier Eskil Sande Gullord.
Som lagleder for det norske laget under junior-VM i italienske Baselga di Pine fikk han i dag se at dette gjaldt i begge klasser:
- Gutta henger med i kampen om medaljene hele veien, og det samme ser vi hos jentene, er hans ordvalg.
Dermed var det «tetkjenning» og medaljekamp ut på sisteetappe i begge stafetter.
For jentene endte det med 5. plass – klart godkjent fra trioen Sigrid Schmitt Gran, Synne Sandven og Ingeborg Roll Mosland.
Her gjorde det norske andrelaget – med Marie Kravdal, Minna Wingstedt og Sigrid Haugskott – også sine saker bra, og løp i mål som 8. lag. Men det er bare ett lag per nasjon som regnes i de offisielle resultatene.
De vsier at det var Sveits som var best – og tok gullet under den avsluttende øvelsen av mesterskapet. De vant foran Sverige og Tsjekkia.
I herrenes stafett, som gikk tidligere på morgenen, ble det norske førstelaget disket etter å ha hoppet over en post på sisteetappe.
Laget var da – som nevnt - i tetkampen etter meget god løping i innledningen.
Andrelaget – med Jone Valdal, Emil Husebye Aamodt og Markus Hirsch, løp i mål som 23. Lag i stafetten som ble vunnet av Sverige foran Sveits og Tsjekkia.
Resultater:
Damer
Herrer
Lagene til den avsluttende stafetten på junior-VM er klare!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 2. Jul 2025
Fenne Ingierd og Roll Mosland løper sisteetappe på førstelagene.
Over: Sondre Olaussen innleder for det norske førstelaget under stafetten på junior-VM.
Torsdag avsluttes årets junior-VM i italienske Baselga di Pine med skogsstafetter.
Gutta skal først ut klokken 09:00, og her stiller Norge med Sondre Olaussen, Kristoffer Strømdal Wik og Jonas Fenne Ingierd på førstelaget.
Andrelaget til gutta er Jone Valdal, Emil Husebye Aamodt og Markus Hirsch.
Hos jentene er det Sigrid Schmitt Gran, Synne Sandven og Ingeborg Roll Mosland som løper på førstelaget, mens Marie Kravdal, Minna Wingstedt og Sigrid Haugskott utgjør den norske andreoppstillingen.
Stafetten for jentene starter klokken 11:15.
Du kan se stafettene på langrenn.com, eller følge dem live via arrangørens «live-senter»: her
Deltakerundersøkelser 2025
Postet av Norges Orienteringsforbund den 2. Jul 2025
Forbundet sender ut korte deltakerundersøkelser for enkelte av sommerens arrangementer.
Norges Orienteringsforbund vil sende ut korte deltakerundersøkelser for enkelte av sommerens arrangementer, og vi håper at så mange som mulig av dere vil hjelpe oss ved å bruke noen minutter på å svare på undersøkelsene!
Våre største arrangementer gir oss fine opplevelser i form av både fellesskap og spennende konkurranser med nye venner og gamle rivaler. Arrangementene har også positiv effekt for stedene og regionene de avholdes i, ved at tilreisende o-løpere bruker penger på overnatting, mat og opplevelser utenom løpene. Vi ønsker å finne ut mer om hvor stor effekten er for lokalsamfunnet når o-løpere strømmer til for å delta på flerdagersløp rundt omkring i Norge.
Sammen med Innovasjon Norge og arrangørklubber vil vi derfor i år gjennomføre ringvirkningsanalyser for O-festivalen på Geilo, Sørlandsgaloppen og Veteranmesterskapet. Vi tror det vil være verdifullt for fremtidige arrangører å ha tall å vise til overfor lokale myndigheter, lokale reiselivsaktører og potensielle sponsorer.
Undersøkelsene blir etter arrangementene sendt ut på epost til forhåndspåmeldte deltakere over 16 år.
Andre arrangører som ønsker å gjøre en analyse av sitt arrangement kan ta kontakt med Norges Orienteringsforbund på epost nof@orientering.no
Roll Mosland beste norske med 9. plass på junior-VM mellomdistanse!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 2. Jul 2025
«Jeg løper bra hele veien, bortsett fra en post!»
Over: Ingeborg Roll Mosland var i dag best av de norske løperne med 9. plass på junior-VM mellomdistanse.
- Jeg løper bra hele veien, bortsett fra en post – hvor det går et par minutter, sa Ingeborg Roll Mosland etter målgang på dagens mellomdistanse under junior-VM i orientering i italienske Baselga di Pine.
- Jeg er fornøyd med at jeg klarer å fortsette etter bommen, og at det fysiske fungerer såpass bra i varmen. Men akkurat den bommen blir veldig kostbar.
Bokstavelig talt, for med minutter i bom blir det vanskelig å hevde seg i kamp mot de beste juniorene i verden, og i dag endte det med 9. plass for Roll Mosland:
- Isolert sett en helt greit plassering.
Men med 4. plass fra langdistanse for to dager siden, ligger lista til løperen fra Oppsal noe høyere enn 9. plass, så selv om hun på 3 individuelle junior-VM løp står med tre plasseringer topp 10, mangler muligens prikken over i’en:
- Vi får satse på revansje i morgen, hilser hun.
Da prater hun om den avsluttende skogsstafetten som går fra samme arena som i dag – like utenfor vertsbyen Baselga di Pine. Og da får hun med seg andre norske jenter som presterer bra i den italienske sommervarmen.
I dag finner vi Sigird Schmitt Gran (13), Marie Kravdal (22) og Minna Wingstedt (23) godt inne blant de 30 beste.
Dette i en konkurranse som ble vunnet av tsjekkiske Viktorie Skachova foran Rita Maramarosi fra Ungarn, med Lucie Dittrichova – også Tsjekkia – på 3. plass.
De norske gutta fikk det tøft på dagens mellomdistanse, og duoen Kristoffer Strømdal Wik og Jonas Fenne Ingierd, med henholdsvis 19.- og 20. plass, ble best av de norske.
Da var de drøye 4 minutter bak vinneren, ungarske Marton Csoboth – som vant klart, med over minuttet ned til sveistsiske Loic Berger. Finske Rasmus Toyryola ble nummer 3.
Junior-VM avsluttes – som nevnt – med stafetter fra samme arena i morgen.
Resultater:
Fullstendige resultater
Herrer:
Damer:
Norske:
Ny støtte fra Sparebankstiftelsen DNB!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 1. Jul 2025
Sparebankstiftelsen DNB gir 8 millioner kroner til skole- og rekrutteringsprosjektet!
Sparebankstiftelsen DNB har siden 2020 bidratt med økonomisk støtte til vårt skole- og rekrutteringsprosjekt. Det nye tilskuddet på hele 8 millioner kroner betyr at vi kan fortsette i ytterligere tre år. Dermed skal vi videreføre alt som er i gang og i tillegg er det rom for å videreutvikle nye satsningsområder.
Vi takker Sparebankstiftelsen DNB for at de har troen på prosjektet. Nå kan enda flere barn og unge få tilgang til gode orienteringskart, klubber og skoler kan få gratis kurs, nettressurser skal videreutvikles og nytt aktivitetsmateriell må produseres - bare for å nevne noe.
Vi må også rette en stor takk til alle klubber og ildsjeler som opp gjennom årene har blitt «eiere» av prosjektet og «forvandlet» støtten til nye kart, morsomme aktiviteter og orienteringsglede for 1000-vis av barn og unge over hele landet. Dette er rett og slett fantastisk!
Ta en titt HER for å lese mer om vårt skole- og rekrutteringsprosjekt.
Besøk hjemmesiden til Sparebankstiftelsen HER.